Kérdése van? 06 70 394 90 10

Miért is fontos az atkátlanítás?!

atka

Szőnyeg és Kárpittisztítás

Rengeteg érv szól amellett, hogy szőnyegeinket és kárpitjainkat, mint a kanapé, matrac vagy akár fotelek tesznek ki, rendszeresen tisztítsuk. Egyrészről mindannyian jobban szeretünk olyan otthonba hazaérkezni, amelyik tiszta illatot áraszt. Egyszerűen már csak a levegőn is érezhető, ha olyan helyiségbe lépünk be, ahol tisztaság van. Viszont amikor hazaér, és állott, vagy por szagot érez, az mégsem olyan varázslatos. De hát tegnap porszívózott, és még fel is mosott, akkor miért nem tart fél napnál tovább az üde illatfelhő?! Egy egyszerű porszívózás után, hozzáteszem, hogy akármilyen alaposan és jól is próbálkozunk, a por 60-70%-a megmarad, mivel könnyen süllyednek el mélyen a szövetekben, de nem csak ez a ludas.

A válasz a poratkák tevékenységében rejlik. Ezek az ízeltlábú szörnyetegek szabad szemmel nem láthatóak, de előszeretettel költöznek bele a szövetekbe, jó mélyen, nehogy könnyen ki lehessen űzni őket onnan. Egy vadonatúj matracba vagy kanapéba is már 4 hónap elteltével könnyen beeszi magát, és az ő ürülékük felelős a kellemetlen szagokért, de ez még nem minden. Az atkaürülékben található erősen irritáló fehérje az, ami allergiás reakciókat hozhat felszínre, vagy hajlamosabbá teszi az ott élőket, hogy allergia alakuljon ki náluk. Ha egy hosszú alvás után elégedetlenül kel fel, hiszen nem érzi magát kipihentnek, a torka száraz és kapar, a szemei pedig szúrnak és egyszerűen csak nem érti, hogyan nem pihente ki magát, akkor bizony ott elfér egy atkairtás.

Egy atka meglehet, hogy nem él túl hosszú ideig, ami 3-4 hónapot takar, de ez idő alatt buzgón gondoskodik az utánpótlásról. Egy nőstény 40-50 tojást rak le, amelyek 20 nap elteltével kelnek ki, de van még tovább. Egy gramm por átlagosan 15 ezer poratkát tartalmaz, ha ezeknek a fele nőstény és tojásokat rak, akkor képzelheti, hogy milyen gyorsan telik meg a lakás a kártevőkkel. Az atkák tápanyagforrása az emberi hámszövet, a köröm, a szőr, de ugyanúgy kedveli az állati szőröket és tollakat is. Ráadásul az atkák emésztéséhez szükségesek apró, mikroszkopikus méretű gombák, amelyek szintén további problémát jelentenek. Egy ember is bőven elég táplálékforrás számukra, hiszen napi 1-2 gramm hámot veszítünk a bőrünkből, de gondoljon bele, hogy egész családja mennyi táplálékot szolgáltat.

Save

Save

Save

Save